Apr 24, 2011

Tuto Tab Menu Bar

Heee XD Sooyoung, Hyoyeon, Siwon n Jessica~ :) 

Weheeeeeee, fiqah tukar lagu kat blog fiqah ni. Ok ke lagu ni :) hee~ fiqah suka lagu ni sbb lagu ni fiqah ade baca lirik dia. Lagu ni mmg verry good la :) Be What you Wanna be,.... dia suruh kita berusaha untuk jadi apa la. Polis ke Doktor ke Presiden ke ^_______^ Hee~ 

Ok mcm ni, fiqah saje je nak wat tuto ni, saje je tak dek keja :) 


1) Dashboard > Design > Edit HTML
2) Cari kod ]]></b:skin> 
3) Copy code di bawah n n then pastekan la kod ni kat atas kod ]]></b:skin>




/*** menubar1 css mula ***/


#menubar1 {
margin: 0;
height:33px;
padding: 3px 6px 2px;
background: #72587F url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 -110px;
line-height: 100%;
border-radius: 0em;
-webkit-border-radius: 0em;
-moz-border-radius: 4px;
-webkit-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .4);
-moz-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .4);
}
#menubar1 li {
margin: 0 5px;
padding: 0 0 8px;
float: left;
position: relative;
list-style: none;
}
/* main level link */
#menubar1 a {
font: bold 12px Arial;
color: #fff;
text-decoration: none;
display: block;
padding: 8px 20px;
margin: 0;
-webkit-border-radius: 6px;
-moz-border-radius: 6px;
text-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .3);
}
#menubar1 a:hover {
background: #000;
color: #000;
}
/* main level link hover */
#menubar1 .current a, #menubar1 li:hover > a {
background: #EE82EE url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 -40px;
color: #404040;
border-top: solid 1px #f8f8f8;
-webkit-box-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .2);
-moz-box-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .2);
box-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0, .2);
text-shadow: 0 1px 0 rgba(255,255,255, 1);
}
/* dropdown */
#menubar1 li:hover > ul {
display: block;
}
/* level 2 list */
#menubar1 ul {
font: normal 12px Arial;
color:#000000;
text-align:left;
display: none;
margin: 0;
padding: 2px 2px 2px 2px;
width: 185px;
position: absolute;
top: 35px;
left: 0;
background: #9EDEFA url(http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/TBJ9sMqebeI/AAAAAAAABGI/9LYh5N58KYw/s320/gradient.png) repeat-x 0 0;
border: solid 1px #b4b4b4;
-webkit-border-radius: 10px;
-mozborder-radius: 10px;
border-radius: 10px;
-webkit-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .3);
-moz-box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .3);
box-shadow: 0 1px 3px rgba(0,0,0, .3);
}
/*** menubar1 css tamat ***/
Klau korng nak ubah warna dia ke ape sila tekan sini k ^_^
4. Save je terus :) 
5. Lepas tu copy pulak kod ni




<!-- menubar1 mula -->

<ul id='menubar1'>
<li class='current'><a href='URL Blog'>Tajuk</a></li>
<li><a href='Url blog'>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL blog'>Tajuk</a></li>
</ul>
<!-- Menubar1 tamat -->

Yg warna merah tu letak la link url blog korng n yg warna biru tu tajuk la :) 


6) Gi Design > Page Element > add gadget > add Html/javascript
7) Copy code step 5 tu n pastekan la kat kotak html/javascript ok ;) n kotak html/javascript tu, letak kat bawah header tau~ :3


8) Dan save je la ok ;) n menjadi tak? Klau x cuba lagi x3 Ok la bye~


p/s: Alfatihah untuk mak cik Farzana :'( Waktu dulu-dulu tu arwah ade selalu hantar request farmville kat fiqah :( Smoge Farzana n sekeluarga tabah :) Jangan sedih-sedih lagi ek Farzana~ Sayang kau ^_______^

Photobucket