Jan 28, 2011

Tutorial Disable Right Klik without Alert messeage


Haiya , ok la, Fiqah cakap jangan marah ek, Fiqah sebenarnya tak suka la kan contohnya kita gi kat blog seseorang, klau kita tekan tetikus yg belah kanan punya kan ada sesetengah blog tu keluar la mesej, kekadang tu mmg benci ngan alert mesej tu, rasa mcm nak baling je batu kat blog dia tu hah, hehe :) gurau je la :P

ok mcm ni la kan, klau fiqah gi blog org, klau blog tu ada tutorial, Fiqah memang gatal tangan terus nak tengok, kan dia ada bagi kod n sbgainya la kan, fiqah mmg x suka klau fiqah nak copy kod tu, tetiba keluar je alert mesej, contohnya "weyh, nak copy pi belah" mcm skit hati je la :p nak copy code la bukannya entry post kau !!

ok ok, sorry, balik ke tajuk asal,
Fiqah nak ajar la cara disable right klik tanpa alert mesej, ....

ok mcm ni :

1) pergi design, tekan edit html, tick expand widget

2) tekan CTRL+f untuk cari kod ni

=============================

<body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>


=============================

3) Sudah jumpa ? ok, gantikan kod yg fiqah bagi tu dengan kod dekat bawah ni hah ~ :

==============================

<body oncontextmenu='return false;'>


==============================

4) lepas tu save n lihatlah hasilnya ek ;)
ok baibai, smoga ini membntu korng ;D

Jan 25, 2011

Tutorial Background pada Gadget n Tarikh

Tutorial ni tiada siapa pun minta, tapi saje je rajin nak buat, haha ;)
ok, korng tahu kan background kat date n title gadget, ala mcm kat gmbr ni hah~




Ok mcm ni,
Pergi Dahsboard, tekan Design, tekan Edit HTML, n tekan Expand Code tau !

dengan menggunakan CTRL+F cari kod ni

/* Headings 

n kemudian kan, pastekan la kod korang tu dekat bawah punya bawah dia tu


border: 3px solid #FF6699;
background:url(' URL background ') 

ok, mcm ni contohnya

http://2.bp.blogspot.com/_aFGRUztOuPk/TFfQsMNPclI/AAAAAAAAAWA/cg8xu9-_xYc/s1600/daf.PNG
URL blogger apa yg korang nak ?

carila kat photobucket





preview,klau dh puas hati savekan
ok, smpai di sini sahaja ;) klau x dapat komen tau !!
komen kat tempat komen ni, jngn komen kat shoutmix,klau komen kat shoutmix Fiqa takkan layan,sorry,...

Jan 23, 2011

Tutorial Nota dibawah Setiap Post

Malam-malam ni online kejap, hehe :D malas la nak tidur -_- Tapi yg esoknya mengantuk pulak kang, hek hek...

OK, ni Fiqah nak ajar tutorial Nota dibawah setiap post. Dekat blog Fiqah pun ada kan tertera "Thanks for reading this post ;)"

Mula-mula tu pergi Dashboard, ke Design, ke Edit HTML,...
Tekan Tick Expand Widget tau !

dengan menggunakan CTRL+F cari kod ni

<data:post.body/>

Sudah jumpa ? lepas tu copy kod ni

<hr/><center>Mesej</center><hr/>

pastekan dekat bawah kod <data:post.body/> tadi,..

yg Mesej tu suka hati korng la nak letak mesej apa ek ;)
Preview,klau dh jadi savekan ek :D
Good Luck ;)

Tutorial Hidden Shoutmix

ok, ni Fiqah nak ajar la cara buat shoutmix kita tersorok kat belakang tu,... senang je :)
Tutorial ni dia request oleh Budak Gila Sesat.

ok mcm ni,

pergi ke Design,Add Gadget n tekan HTML javascript,...

Copy code dekat bawah ni


<style type="text/css">#gb{position:fixed;top:50px;z-index:+1000;}* html #gb{position:relative;}
.gbtab{height:100px;width:30px;float:left;cursor:pointer;background:url('http://img411.imageshack.us/img411/6496/hijau.png') no-repeat;}.gbcontent{float:left;border:2px solid #666666;background:#F5F5F5;padding:10px;}</style>
<script type="text/javascript">function showHideGB(){var gb = document.getElementById("gb");var w = gb.offsetWidth;gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);gb.opened = !gb.opened;}function moveGB(x0, xf){var gb = document.getElementById("gb");var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;var dir = xf>x0 ? 1 : -1;var x = x0 + dx * dir;gb.style.right = x.toString() + "px";if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}}</script><div id="gb"><div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div><div class="gbcontent">
MASUKKAN CODE SHOUTBOX DISINI
<div style="text-align:right"><a href="javascript:showHideGB()">[close]</a></div></div></div><script type="text/javascript">var gb = document.getElementById("gb");gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";</script>

=================================================================

lepas tu, masukkan kod shoutmix korang kat "masukkan kod shoutmix di sini"

yg kod warna hijau tu URL gmbr, suka hati korng la nak taruk gmbr apa ek ;)
Klau tak nak korng pilih la gmbr mana korng nak

click to zoom

url nya : http://img411.imageshack.us/img411/6496/hijau.png



click to zoom


url nya : http://img143.imageshack.us/img143/4863/pinki.png


ok selamat mencuba ;)


ok selamat mencuba ;)



Jan 13, 2011

Cara nak letak Widget Translate

Ok mcm ni la,
kat blog Fiqah, Fiqah ada la buat widget translate F\kat tepi tu hah,...
Nak tahu kenapa ?
sbb kat blog Fiqah ni, Fiqah ada la tengok Stats blog Fiqah
Fiqah letak widget translate tu pun sbb kat stats Fiqah,Fiqah dapati ada juga org luar Malaysia melawat blog Fiqah ni, ada juga org USA lata blog Fiqah, so klau diaorang tak faham bahasa melayu, jadi diaorang boleh la translatekan ke english atau apa-apa pun,...



Korang nak jugak tak mcm tu ??



mcm dlm gmbr ni ~

click to zoom

senang je caranya

Langkah 1

Pergi ke Dashboar>Design>Add a Gadget>HTML/Javascript

Langkah 2

Copy dan paste code di bawah

<center><div id="google_translate_element"></div><script>
function googleTranslateElementInit() {
new google.translate.TranslateElement({
pageLanguage: 'ms'
}, 'google_translate_element');
}
</script><script src="http://translate.google.com/translate_a/element.js?cb=googleTranslateElementInit"></script></center>

dan,.... lihatlah sendiri hasilnya,klau tak faham komen la !! jangan hntar mesej kat shoutmix ek !! nanti Fiqah x kan layan,.....




Jan 9, 2011

Cara Letak Sweet Tooltips

306885_2332338995635_1464586979_32574317_683523550_n_large

Ok, sweet tooltips tu mcm ni. Pergi mana-mana link kan, lepas tu kan nanti keluar la satu link kat kotak tu... ala faham x mcm mane? Pergi mana-mana link n then nanti akan keluar http://blablabla. com tu...

1) Dashboard > Design > Edit HTML
2) Cari code ini

</head>

Lepas tu bawah code </head> ade kan code ni;

<body>
Copy mane2 warna box yg korng nak di bawah n pastekan code ni di antara code </head> dan code <body>


Warna biru;


<link href='http://www.stormpages.com/rojakamoi/sweet.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/> <script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/tooltips.js' type='text/javascript'></script> <script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/sweettiles.js' type='text/javascript'></script>


Warna pink



<link href='http://www.stormpages.com/ilaa/tolltips.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/tooltips.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/sweettiles.js' type='text/javascript'/>


Warna purple



<link href='http://eyenamania.webs.com/FadingTooltipManiaStory.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/tooltips.js' type='text/javascript'></script> <script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/sweettiles.js' type='text/javascript'></script> 


Warna Oren



<link href='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/sweettiles.js' type='text/javascript'/>


Warna Hijau



<link href='http://eyenamania.webs.com/TooltipByAinaaManiaStory.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/tooltips.js' type='text/javascript'></script>
<script src='http://www.stormpages.com/rojakamoi/sweettiles.js' type='text/javascript'></script> 


Lepas tu SAVE je la :D Owh ya, sebelum save preview la dulu, tngok la dulu ade eror ke tidak kan :)


ok babai~


Credits too; Ainaa Mania

Jan 8, 2011

Nak buat tajuk blogger bergerak

Malam-malam buta ni saje je nak online, haha, sbb malas doe nak tidor, ngee~

ok, korang tahu kan klau korang gi blog sape-sape, ada kan tajuk dia bergerak-gerak tu hah~ Ala~ mcm blog Saya tu jgk, huhu ;)

Ok, sesetengah org tu ada la tanya mcm mana nak buat mcm tu, ok meh saya citerkan sikit cara-caranyalah ek :)

Gi Dashboard, tekan Design, tekan Add HTML n tekan Expand Widget

Cari kod ni, dengan menggunakan F3,...

<title><data:blog.pageTitle/></title>

dan bila dh jumpa, padam kod tu dan gantikan dengan kod di bawah ini,...

<script language="JavaScript">

var txt=" AyatKorangAtauTajukBlog ";

var espera=100;var refresco=null;function rotulo_title() { document.title=txt;

txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);

refresco=setTimeout("rotulo_title()",espera);}rotulo_title();

</script>


yg ayat korang n tajuk tu korang boleh la ubah apa-apa ek,...

Savekan dan lihatlah sendiri hasilnya la ek ;)