Jan 23, 2011

Tutorial Hidden Shoutmix

ok, ni Fiqah nak ajar la cara buat shoutmix kita tersorok kat belakang tu,... senang je :)
Tutorial ni dia request oleh Budak Gila Sesat.

ok mcm ni,

pergi ke Design,Add Gadget n tekan HTML javascript,...

Copy code dekat bawah ni


<style type="text/css">#gb{position:fixed;top:50px;z-index:+1000;}* html #gb{position:relative;}
.gbtab{height:100px;width:30px;float:left;cursor:pointer;background:url('http://img411.imageshack.us/img411/6496/hijau.png') no-repeat;}.gbcontent{float:left;border:2px solid #666666;background:#F5F5F5;padding:10px;}</style>
<script type="text/javascript">function showHideGB(){var gb = document.getElementById("gb");var w = gb.offsetWidth;gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);gb.opened = !gb.opened;}function moveGB(x0, xf){var gb = document.getElementById("gb");var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;var dir = xf>x0 ? 1 : -1;var x = x0 + dx * dir;gb.style.right = x.toString() + "px";if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}}</script><div id="gb"><div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div><div class="gbcontent">
MASUKKAN CODE SHOUTBOX DISINI
<div style="text-align:right"><a href="javascript:showHideGB()">[close]</a></div></div></div><script type="text/javascript">var gb = document.getElementById("gb");gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";</script>

=================================================================

lepas tu, masukkan kod shoutmix korang kat "masukkan kod shoutmix di sini"

yg kod warna hijau tu URL gmbr, suka hati korng la nak taruk gmbr apa ek ;)
Klau tak nak korng pilih la gmbr mana korng nak

click to zoom

url nya : http://img411.imageshack.us/img411/6496/hijau.png



click to zoom


url nya : http://img143.imageshack.us/img143/4863/pinki.png


ok selamat mencuba ;)


ok selamat mencuba ;)



3 comments:

gadispeanutbutter (: said...

mcm mna nk copy code tu? copyright la.

Hanny Aniesz said...

mcm mane na copy tu ?

Nur Dini said...

ermm.....nak KOD SHOUTBOX tu ape ?? :/