Apr 30, 2011

Tuto Classic Templete



Weeeeeee, sbnrnya malas gila nk buat ini tuto tapi rajinkan je la diri ni ^_________^. Ok mcm ni, sejak akhir-akhir ni, cara ni mmg dh popular dh dlm dunia blogger ni~ Dulu fiqah pun x tau mcm  mane nak buat ni, tapi fiqah x putus asa akhirnya jadi jgk :'DDD Gembira tak terkata ^______^

Ok, fiqah buat classic templete ni ikut tuto Akak Nana, tapi malangnya x jadi T_____T So fiqah pun x putus asa buat jgk, buat punya la buat, akhirnya jadi :'DDD Tapi x ikut sngt tuto Kak Nana la, sbb tuto dia kena buang code n edit code itu ini~ Tapi fiqah punya lak tak tau. Fiqah ikut templete designer. Hee ;D

Korng nak tak buat templete mcm blog fiqah?Ok klau nak meh mulakan ek ^_^





Sebelum tu korng kena delete header blog korng dulu ok :) Sbb ape? Jangan Tanya~ ikut je la T_T pi Design, kat bahagian Header tum tekan Edit,tekan remove image ok :)

1) Korng pi Dashboard > Design > Edit HTML

Ok Peringatan: Sebelum buat ni backup templete korng dulu k :) Back up tu ape? entah la fiqah sendiri pun x tau x3 senang2, mcm ni, buka note pad, copy smua code yg ade kat edit html tu n paste kan je la kat notepad tu je ok :) kut-kut ini x menjadi ke korng leh la ambik kode kat notepad tu balik senang sikit :3 ataupun korng buat lagi satu blog, korng testing je la kat situ~Klau menjadi just copy code edit html blog kedua korng tu n pastekan je la kat edit html blog pertama korng tu~ Get it? Hee ;D 
2) Dekat bawah kotak Edit HTML tu kan, tekan "Select Loyout Templete"

Dah tekan tu,...... korng pilih Denim Templete ok~


n then save je la ape lagi :)
Lepas tu korng pi templete designer la kan, ade kat bahagian tab tu~ walaupun tngah guna classic templete, boleh lagi la guna bahagian templete designer tu ^_^

Ok, misi ni untuk hilangkan yg biru tu, menyemak je la kan~ pi bahagian advanced, pilih bahagian "Page Header Background Colour", pilih warna yg mcm ditunjukkan yg bernombor 3 tu, pilih warna tansparent ok :) N then pilih pulak bahaguan "Page Header Corners Colour", buat mcm tu jugak, bahagian warna tekan tansparent jgk~


Nanti jadi lah mcm ni :D Kan dh jadi dah ^__________^

Letak Background

Ok ni pulak care nak letak background,......................

Pi Design, Edit HTML, press CTRL+F, cari kod 

body {

Dah jumpa ke? Ok Copy code dekat bawah ni n pastekan la kod ni dekat bawah kod body { tu

background:$bgcolor;
Background-image:url(URL IMAGE);
background-repeat: repeat;
background-position:Center center;
background-attachment:Fixed;
margin:0;
color:$textcolor;
font:x-small Georgia Serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
}



URL Image tu pilih le background yg korng nak kat Photobucket or mane-mane ye :) Klau korng malas sngt ni fiqah ade carikan untuk korng ni~

http://i1178.photobucket.com/albums/x364/grassiegirl/background-1.gif

http://i165.photobucket.com/albums/u48/SweetorificxBGs/HEARTS/hearts-1.gif

http://i47.photobucket.com/albums/f169/PanicMyDarling/Backgrounds/star.gif

http://i246.photobucket.com/albums/gg86/aishgishfish/Backgrounds/star.jpg

Ok, nanti akan jadi la mcm ni :D


Buat Header bersambung dengan blog

Ok, klau nak buat header tu boleh la guna photoshop, biar lagi menarik sbb nanti leh tansparentkan la kan ^_^ Fiqah malas la nk buat tuto buat header ni -.-' hee, boleh la rujuk kat sini ek :)

Ok lepas tu, dh siap smua tu, korng upload la kat header blog korng tu ok, care nak upload header ialah ngan,.......................x payah la ajar :) korng kan dh tau -_____- ok sblum upload header, please tick "Behind tittle and description" tau, jngn tick "Have a description placed after the image" tau, sbb ape? Ikut je la jngn tanya -____-'


Lepas tu ape lagi an? Save je la .n then cube korng tngok blog korng, header n blog korng ade tak mcm ruang mcm kat gmbr bwh ni?


Ok, cara nak rapatkan header ngan blog tu, pi design > Edit HTML,...
Korng tekan CTRL+F, cari kode 

#header {

Korng ade nampak x code ini?

border: 2px solid $headerBgColor;

Ok, yg ,erah tu, tkarkan kepada "0"
Klau x fhm mcm ni

border: 0px solid $headerBgColor;

Ok? nanti jadi la mcm ini


Haa :) Kan dh rapat dh tu~ OK ini plk nak ajarkan cari hilangkan tajuk kat header tu :) mcm tadi pi design n pi bahagian templete designer la kan, n then, bahagian advance,.. tekan bahagian Page Header Text Colour, bahagian warna tu tekan tansparents ok :)


n then jadi la mcm ni :)


Ok dh siap!! Kan boleh tu ;D Heeee~ Klau x jadi berusaha jgk, jngn putus asa :3
Lepas tu klau korng nak edit lagi ke ape just buat je la ok ^_____^ Classic templete ni berbeza tau ngan Templete Designer,...

Sumber Inspirasi n credits: Akak Nana n Akak Lieyana

3 comments:

fyna amiera said...

fiqah, nak tanye boleh ? cmane nak gune background photobucket. then code tuhh nak paste kat nerh ?

HoT GirL said...

nk tnye japp. kalau nk tukar colour dekat side bar tuhh mcm mne ?

Fiqah Yassin said...

@HoT GirL

tuto tu dh wat dh, yg ni :)

http://fiqahpunyacerita.blogspot.com/2011/05/tuto-sidebar-kotak-ade-dua-warna.html