Mar 11, 2011

Tutorial meringankan blog dengan mengloadingkan gambr :)

Siapa kat sini blog dia berat :) mcm lebih daripada 100 la, hehe :) klau nak timbang blog korng, gi kat sini :) Masukkan URL blog korng la n klau lebih daripada 100 buang widget yg tak penting :3 ataupun campurkan la widget tu mcm contohnya fiqah wat find me n biodata fiqah kat tepi tu, dua dlm satu, hehe ;)

ok ni fiqah nak ajar la cara nak meringkan kan blog, walaupun gadget fiqah cume sikit je tapi bila fiqah timbangkan blog fiqah, blog fiqah dh melebihi 100 dh, tak tau la kenapa walaupun gadget fiqah dh sikit T.T so fiqah ringan kan la blog fiqah dengan cara plugin jquery

Pluggin Jquery ni dia mmg membantu kita ringankan blog kita la, bila kita masuk blog org, dia selalunya loading lmbt sbb dia ikut loading gmbr sekali, tapi fiqah lak wat klau korng masuk blog fiqah loading cepat je an :) tapi blog fiqah, gmbr2 dia loading selepas loading blog ni, cube korng tngok mane2 gmbr kat blog fiqah, bila korng baru masuk ade tak loading ? ade an :) tu le yg fiqah maksudkan tu ^_^

nak tak wat cara mcm tu :) ok mcm ni caranya

1) Design > Add Gadget > HTML javascript
2) Copy  n pastekan kod ni ek :)

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script><script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script><script type="text/javascript">jQuery(document).ready(function($){if (navigator.platform == "iPad") return;jQuery("img").lazyload({effect:"fadeIn",placeholder: "http://dl9.glitter-graphics.net/pub/1016/1016439tqbexzk861.gif;});});</script>

ok :) save n lihat la hasilnya ek ;)

Nota : yg fiqah pink kan tu url gmbr loading dia la :) boleh ambik kat sini
Klau korng malas nak cari ni fiqah ade bagi la sikit untuk korng ek ;)


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/1016/1016439tqbexzk861.gif



http://dl2.glitter-graphics.net/pub/706/706342jfe2lgtycg.gif



http://dl10.glitter-graphics.net/pub/1410/1410720ddj8d0yhla.gif



http://dl9.glitter-graphics.net/pub/2124/2124789wz0i0zwth6.gif



http://dl10.glitter-graphics.net/pub/1636/1636150cmefha4rp7.gif



http://dl2.glitter-graphics.net/pub/1421/1421392xnuttt3qtw.gif



http://dl6.glitter-graphics.net/pub/1885/1885276hdrj3d2v5f.gif



http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1542/1542063z0dek8gi5p.gif


ok smpai disini sahajaa :3

3 comments:

suara hati said...

dah kalo kau pegi buat disable right klik tu, camne la org nak copy..

Fi-Nurul Soosica said...

@suara hati

gunalan CTRL+C cik oit T-T

zieque95 said...

berkesan . thanks ! :)