Mar 13, 2011

New-Born in My Family :))


ehehehe :'D Alhamdulillah :) Syukur sbb fiqah dh dapat 'adik' baru, tehehee :) sobsob acctually, bukan adik mak fiqah lahir kan anak la x) tapi hamster fiqah, hoho :)


Petang semalam dia beranak, comel lah anak dia  ;'D dia beranak 7 ekor, tapi sekrng seekor mati :( dia mati sbb x dpt susu sngt la, badan dia fiqah buang la T-T ksian hamster fiqah tu, hehe :) sekarang ni dia ngah jaga lah anak-anak dia tu, bagi susu n panaskan badan anak dia, comel je anak-anak dia ;) anak-anak dia skrg ni mate tak boleh bukak lagi, bukan buta ok :p biasa la haiwan bila lahir sesetengah jadi mcm tu, 



Comel an an an an :) bagi sape2 yg fobia tu sorry ek ^-^ anak2 dia fiqah tngok nampak doe dia punya usus O.o sbb diaorng x dek bulu lagi, hehe :) hamster fiqah yg beranak tu fiqah ingatkan dia ni jantan, sbb tu namanya banana, huhu :P yg strawberry tu ingatkan dia betina, patut la ari tu sejak akhir2 ni si banana suka gaduh ngan strawberry, hekhek x) alhamdulillah banana ok n sihat je :) maybe dia cuma letih je nk mempertahankan dirinya untuk beranak :') kasih sayang seorng ibu ^-^ alang2 anak2 dia x dek bulu, si banana ni dia panaskan la badan anak2 dia dengan duduk atas diaorang, ala mcm burung jgk la, waktu anak dia dh menetas dia panaskan anak2 dia mcm tu jugak an, first time fiqah tngok anak hamster depan mata fiqah, hoho ^-^ 

Waktu dia ngan mengadung/bunting tu dia selalu jerit kat fiqah *_* marah la :p dia mcm nak perihatian ngan fiqah la, petang tu, waktu tengah hari, sangkar dia x dek rumah, so fiqah ksian bagi la rumah lama arwah hamster fiqah dulu punya, fiqah letak habuk2 hamster kat situ, last2 dia beranah, duh, nasib baik la fiqah letak rumah tu :) klau x kat mane la dia beranak nanti T~T owh ye, hasmter jantan tu wkatu tu dh lama diasingkan dh, hehe :) 

Fiqah dh tau dh nak membezakan hasmter jantan ngan betina, fiqah belajar ni pun sbb bila besar nanti fiqah ade hati nak jadi doktor haiwan, hoho ^-^ harap2 la dapat :)) sbb fiqah ni animal lover, hamster jantan n betina klau nak dibezakan, tengok diaorang punya bontot ~_~ klau hamster jantan n betina bontot dia,.... berbeza la -_-


hamster fiqah jenis hamster dwarf la,...

alang2 dia beranak, kena la bagi makanan yg protein, fiqah bagi ayam rebus dengan lobak merah,..


nyam nyam nyam c(= 


ksian dia letih tu :)



haha :) alang2 ckp psl banana, ckp pasal strawberry, hehe ;) ksian dia :( x dek kawan untuk dicari gaduh :p hoho :) biasala, dia ni jantan kena la asingkan dari banana, kang dia makan anak dia la plk kang T~T tapi ok la sbb klau hamster betina yg muda, beranak, dia makan anak dia, sbb dia mcm, dia terlalu muda untuk menjadi seorng ibu la, tapi hamster fiqah no ok la ;) huhu :) ckp psl ni bila ckp kat fb rmai kwan2 fiqah nak seekor -_- sibuk je :p 




x dek kawan ke, hehehehe:) fiqah ade bagi tau dia yg dia dh jadi BAPAK dh skrg ni tapi dia wat dek je la -_- sbb waktu tu dia tidur,huahuahua :p 

ok la byebye smpai disini sahaja ;)

p/s: mama ngan papa fiqah gaduh T~T

2 comments:

atyn_afiq said...

tahniah fiqah..hehe
apa kabar hamster fiqah skrang nie???

Fi-Nurul Soosica said...

haha :) thanks ;D x tau la nak bagi nama apa sbb diaorang lum ade bulu sngt xD :) nanti dh besar nanti fiqah bagi nama ;D