Mar 2, 2011

Tutorial ade benda jatuh2 pade header n link (hover)

Ok fiqah nak ajar la korng care nak wat hover blog ni, hehe :) ok cuba korng pergi header blog fiqah or mane2 link yg ade kat blog fiqah tu, nampak tak mcm ade hujan warna warni tu ? ok ni fiqah nak ajar la ;) tapi ni tuto terakhir tau, ecehceh, terakhir sementara je, hakhak ;D minggu depan exam tu ~ exam smk ngan sk mmg berbeza doe :O so must be ready ;) 

1) Pergi Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget
2)Dengan menggunakan CTRL+F cari perkataan ni

 a:hover {

dh jumpe ? ok bagus :DD

3) n korng pastekan kod ni kat kat bawah kod langkah 1 tu :)

color:#000000; background:url( URL GAMBAR);
background-repeat:repeat;
text-decoration:none
}

4) URL gmbr tu korng boleh la cari dekat glitter grapics ek ;) 
5) bagi sape2 yg malas nak cari tu ni fiqah ade la hover yg comey2 sikit, hekhek ;D 





http://dl5.glitter-graphics.net/pub/590/590935ankbyj1xx4.gif

http://dl5.glitter-graphics.net/pub/705/705625dlliu27cnv.gif
 http://dl10.glitter-graphics.net/pub/672/672630e36kau25pl.gif
http://dl10.glitter-graphics.net/pub/590/590940trx4idmwj8.gif
http://dl6.glitter-graphics.net/pub/633/633676kadofcjhes.gif

http://dl6.glitter-graphics.net/pub/707/707566g91mlkt7sm.gif
berkelip-kelip punya: http://a.deviantart.net/avatars/s/p/sparklesplz.gif?1 

http://dl10.glitter-graphics.net/pub/707/707570g7y1zfvon9.gif

http://dl2.glitter-graphics.net/pub/702/702442jd36r8s7ma.gif





Ok, klau nak banyak lagi boleh la cari sendiri ek, hehe ;) 


6) Hah ! lagi satu ! preview dulu tau ! kang takut tak jadi plk, hoho ;)



11 comments:

Nasuha Mabeles Girl said...

ssah

Joanna said...

cantik... tetapi kenapa akak buat dia tak pergi kat header tapi kat link pulak...

Fi-Nurul Soosica said...

Kak Joanna, owh maybe akak guna header yg bukan tansparent kut, akak kena guna header tansparent punya baru la menjadi ;)

CikFarra said...

menjadi , tp kurg myerlah la . neway thx :D

Siti Nur Khaleda said...

jap jap , aku dah guna Ctrl+F , tapi lain yang keluar .. aku tak faham laah fiqah ,

Fi-Nurul Soosica said...

@Siti Nur Khaleda

kau tekan CTRL+F an ade keluar satu kotak tu, kau copy la kod yg aku suruh cari tu n pastekan kod tui kat kotak tu~

Wan Syuhada said...

cun3!!!:))

Fiqah Yassin said...

Wan ; thanks sis ;]

★ aIsyaH ★ said...

thx...jdik..~

zieque95 said...

daa lama cari tuto nie . akhirnya jumpa jgk . and , jadi ! thanks ! :)

Young Mujahidah said...

tak jumpa lah a:hover{ tuhh ..