Mar 13, 2011

Tutorial Cantikkan kotak komen :)


Ok malas nak citer panjang la :) ni fiqah nak ajar cara nak cantikkan kotak komen jadi mcm gmbr diatas tu ^-^

1) Design > Edit HTML > Expand Tick Widget
2) Dengan menggunakan CTRL+F cari kod ni :3

]]></b:skin>

dah jumpa ? bagusss :DD

3) Ok kopy n pastekan kod ni di atas ]]></b:skin>

#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#ff6699 !important;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;

padding:5px;
font-size:15px;
font-weight:bold;
border:1px solid #ff6699;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;
font-size: 17px;
border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
margin-top: -5px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 13px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
border-bottom: 1px solid #ff6699;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
margin-top: -12px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}

4) Save kan :)
5) Sebelum korng tengok hasilnya, korng pergi Settings > Comments dan cari mcm kat gmbr bwh ni ;)





6) Tick kan Embedded below post tau :3 ok la byebye, smpai disini sahaja ek ^-^


p/s: Klau korng nak nak warna lain boleh pergi sini ek ;D

19 comments:

the faceblog said...

tq kerana sudi berkongsi tutorial anda dengan the faceblog. tutorial anda dipilih untuh dipaparkan pada hari ini,16/3/2011.
tq.

Bella Belle said...

thankssss!
da buat :)

sayra hareez said...

nice tutor. saye dah buat and dah jadik. thanx yaa

kekanda adinda said...

huhuhu...ta jd la...

Fi-Nurul Soosica said...

faceblog: ok sama-sama ^_^
Kak Belle,Kak Sayra: ok sama-sama :) tahniah sbb dh jadi ;D
Kak Kekanda: owh, cuba la lagi :) akak kena guna templete designer ;D

Munie Blushious said...

anda ! thanx sbb buat tutorial cute ni... menjadi sgt2... rse nk jerit kasi 1 dunia dgr... thanx ya !

Fi-Nurul Soosica said...

ok welcome ;) tahniah sbb tuto menjadi ;D

waniey hazwaniey said...

alaaa . nape tak reti nie nak cri. huhuhu. cmne nk cri kod tuhh gne cntrl+F uh ? hehe

Fi-Nurul Soosica said...

@waniey hazwaniey

Waniey tekan ctrl+f tu an, n then copy code yg fiqah suruh cari tu kan , n then paste kan kat kotak ctrl+f tu, kan bile tekan ctrl+f keluar satu kotak an :) paste kan la kod yg fiqah suruh cari tu kat situ ;D

Gamal's daughter said...

Npe x maw??

azie_93 said...

xjadi laa !!
cmne ekk ...
bkenan sgt nak buat
sob3

Fi-Nurul Soosica said...

@azie_93

akak kena guna templete designer or classic templete tau kak :) jangan guna templete yg bukan blogger punya ^_^

Nur Munirah said...

hey..
Dekat mane fiqah cari backgroud blouquote tu?

Fi-Nurul Soosica said...

@Nur Munirah

jumpa kat blog seseorng, ntah dh lupa dh url blog dia :]

Diary Story said...

knape tak boleh reply comment orang ?

Fi-Nurul Soosica said...

@Diary Story

owh, klau yg tu itu tuto kat bahagian lain, ade kat tuto fiqah tu, cari la :)

A Little Girl said...

Saya suka . And dah jadi . Okayy thanks a lot yeah !

shadhira said...

dhira try tutorial nie, dah berjaya.. time kasih.. :)

Khoo Chee said...

done!tx darl..