Jul 9, 2011

Tutorial sidebar dan post berpisah :)


Haha :) nmpk x mcm kat gmbr ni? ok ok  nak ajar, skrg rmai org wat trend ni plk. Saje je ikut ;p fiqah ambek kod ni pun bukan curi dari page source org ok ;] ini akak Putry yg buatkan :) tekan name dia ntuk pegi blog comel dia tu =D tuto ni creadit to her ek :]

HANYA KEPADA PENGGUNA MENIMA TEMPLETE, DENIM TEMPLETE DAN CLASSIC TEMPLETE SAHAJA OK? ;]

Erm, ok, mula-mula la kan, pergi

Dashboard > Design > Edit HTML

owh ya, peringatan, sblum korng ikut tuto ni korng back-up la kod-kod yg ade kat kotak edit html korng tu dulu ye~ kang mane la tau korng ikut tuto ni terus save je x menjadi pulak rugi je kan U______U

Cara nak back-up kod yg ade kat kotak html korng tu, copy smua code tu (ngan menggunakan CTRL+A) n paste kat note pad korng ek. Nota pad tu ape? ade cari je la kat laptop/komputer korng tu ok? ;]

Ok, jom mula...

Cari kod .post { dengan menggunakan CTRL+F
Dekat bawah kod .post { ade lagi kod tu kan?

Korng delete kod bawah .post { n gantikan kod tu ngan dekat bawah ni:

margin:0 0 1.5em;padding:20px;font-size: 13px;background:#ffffff;border: 2px solid  #000000;
-moz-border-radius: 1em 1em 1em 1em;border-radius: 1em 1em 1em 1em;line-height:1.9em;

Ok! lepas tu kan! Korng cari kod .sidebar .widget {  dengan menggunakan CTRL+F

Kat bawah dia kod .sidebar .widget {  kan ade kod lain jgk kan? Delete kod tu n gantikan je la ngan kod ni;

margin:0 0 1.5em;padding:20px;font-size: 13px;background:#ffffff;border: 2px solid  #000000;-moz-border-radius: 1em 1em 1em 1em;border-radius: 1em 1em 1em 1em;line-height:1.9em;
Haha :) n then korng jngn terus save ok! Preview dulu! Dh ok smua save je la, lepas tu korng pergi bahagian templete designer, Pergi bahagian Advance,... pergi main background colour,.. tekan warna n tick tansparent, nanti jadi la post n sidebar terpisah nanti ;D merujuk mcm gmbr kat bwh ni ek :3


tekan gmbr ni klau x jelassss ^_____________^

Haha =D k la bye~ ^_____^

p.s; selamat mencuba!! =D Klau x jadi tu jngn putus asa ek :) klau ade pape komen je :3

8 comments:

iCream said...

Ta jumpe sidebar widget. -- Saboo jelah

Fi-Nurul Soosica said...

@iCream

sbb yad guna templete designer :) kena guna classic templete or denim templete je bolee~ ;)

iCream said...

=='' Yeah, baru perasan. Sabo jelah. LOL

Fi-Nurul Soosica said...

@iCream

hehe :)

Mish Syafiqah said...

naper tak jadi ... ??? saye pelik lar...

Fiqah Yassin said...

@Mish Syafiqah

awk salah coding la kut

ღツELY NARISHAツღ said...

kenape takde main background colour?

ღツELY NARISHAツღ said...

Oh takpe takpe dah jadi :) Thanks