Jul 17, 2011

Tuto buat pages di facebook

Tumblr_llvywomjy61qciygoo1_500_large


Assalammualaikum :) 
Ok, saje buat tuto ni. 


1) Pergi facebook.com
2) Korng pergi page blog fiqah ni, like tau :face45: http://www.facebook.com/Candy.Apple.Story


3) Korng pergi kat bawah-bawah pages blog fiqah tu kan, tekan create a Page.

4) Lepastu pilih la pape komuniti yg  korng nk, hehe :D mane-mane pun boleh, tapi fiqah syurkan pilih yg ade bentuk love tu la. Dh pilih isi la borng dia tu. letak nama page korng.

5) mcm fiqah, fiqah tulis I love food. Hahahaha :10: x dek kerja :face5: ngah lapar ni~ :17:




5) lepas tu ade kan step 1, step 2, dan step 3, isi la pape yg patut ek...
Upload la gmbr pape :34:


Invite kwn-kwn korng :l:


tulis la website blog korng dan tentang blog korng. :126:


6) Ok dh siap. Haha, page I love food tapi gmbr BoboiBoy, x dek gmbr lain ke? :face62: x pek ni just contoh je,.... :31:



Ok, sekarang ni kita nak letak pages blog kita kat blogger kita pulak. Cara dia cam ni;

7) Ok, pergi kat atas tu, yg bwh name pages blog korng, kan ade yg edit info tu kan? tekan la

8) Ok, yg fiqah bulatkan tu kan, korng boleh la nak tukar name pages korng la. Tapi kan klau org yg dh join page korng dh melebihi 100 org dh x boleh tukar name la tau~

9) Korng pergi kat tepi tu kan, nmpk x ade ikon bendera yg mcm bwh ni yg tulis Resources tu? ok tekan...

10) lepas tu kan, korng pilih la yg kotak like ni

11) lepas tu kan, korng isi la pape yg patut, url pages blog korng tu, n then width tu suka hati la nk adjust cam ne, n then dh siap smua tu tekan je la get the code

Ok, dh ambik kod tu

Sign in blogger > Design > Add Gadget > Add html / javascript 

Copy n Pastekan la kod pages blogger korng kat add html/javasript ok.

Ok dh siap. Lepas tu SAVE je la... :face57:

Ok la babai....

5 comments:

Miss Xyz =) said...

hoho, dh lme x tgk boboiboy.. ohh, ice cream ats skali tu mmg menggoda.. n nice tuto..

Fi-Nurul Soosica said...

@Miss Xyz =)

hehe :D akak tngok la , episod baru woo :DD

hana said...

woo rase mcm nak mkan jelah aiskrim tue ...tgh panas nie ...sedap btol lah klau dpt mkan ..~ngee

Fi-Nurul Soosica said...

@hana

hoho, tu le pasal, ngap je terus, huhu~

Haniputeri said...

Akak, step 10 tu saya tak jumpa pun? Macam mana nak buat?