Dec 30, 2011

Tuto buat gif. dari video

Hello Hello wahai penduduk bumi ^___^ Kali ini saya dengan terpaksanya nak buat tuto buat gif dari video ;D Okay, cuba korng pergi 'about me' kat blog saya tu kan, ada gif kan :p hebat tak? hebat tak ;D hoho. Okay, okay, meh mulakan. Contohnya ;

Photobucket

Photoshop CS5 (CS3 pun boleh~)  >Download Link<
Youtube Downloader >Download Link<
Quick Time Player >Download Link< *benda ini penting kalau nak buat gif*

Harap Maaf, link download telah di buang, dan akan digantikan yang baru setelah saya jumpa yang baru :) 

Okay, mula-mula buka Photoshop korng, dannn sebelum tu download la video yg korang nak dijadikan gif nanti :D Dah habis download tu. 

File > Open > Buka video apa-apa yang nak dijadikan gif
Okay, bagi yang ada alert tak boleh buka video dalam photoshop tu kan, korng kena ada Quick Time Player, kalau tak ada tak boleh maa~ 

Okay. pergi atas photoshop, tekan bahagian "Window" yang atas tu dan tekan "Animation"


Okay, merujuk pada gambar tu kan, tekan yang bahagian kecik tu untuk tukarkan jadi timeline ;D Mcm mana? ok tak faham tekan gmbr tu :)

Dan kemudian, korng nak buat gif ni pilih la scence mana yg korang nak di jadikan gif, okay, rujuk pada gambar tu :) 


Dan kemudian, nampak tak hujung kat timeline tu. Ada kan benda mcm kat atas gmbr ni kan? Hah :D Korng tekan, dan keluar satu benda tu kan, tekan Set Start of Work Area. Dan nanti jadilah mcm gmbar dekat bawah ni ;D 


Dannnnnn,... korang buat la benda yang sama untuk gif korng berakhir dengan mcm mana *okay sory ayat ni maybe pelik* Korng nak gif korng panjang mana? bape saat? Dan kalau dah tu tekan benda yang sama tadi tapi tekan Set End of Work Area. ;) Nanti jadi lah macam dekat bawah ini


Nanti jadilah cam bawah ni, cuba tekan play kita test ;) Dann.... okay senang je, dah siap dah kan ^_^Kalau nak crop ke nak tambah ayat apa-apa ke nak edit sikit ke terpulang pada hang pa semua la :D 


Dannnn, cara nak save? Okay, bukan save terus ya. Ikut dulu tuto ni. Cara nak save,..

File > Save for Web & Service
Lepas tu nanti ada keluar satu pop up window mcm ni kan? 


Okay, step by step, 
first > kecilkan size, klau size 400 dia lmbat loading gif dia, jadi anggarkan kecik je la smpai 300-200
Bahagian Animation tu,.. daripada Once tukarkan kepada forever 
Dan, dah siap, SAVE ;) Senang kacang je ^___^ Harap ada yang faham lah ya, hehe,...
Upload la dekat mana-mana, photobucket ke, apa ke...

Okay dah babai...

7 comments:

IzzAt AzAni said...
This comment has been removed by the author.
IzzAt AzAni said...
This comment has been removed by the author.
LilMissArtician said...

saya ada Photoshop cs5 ngan QTP

tapi nape photoshop bagi error jgak?

Iyra Monster said...

Saya ada jugak PHotoshop dgn QTP tapi, kenapa keluar error jugak ??

Fiqah Yassin said...

@LILmiss dan @Iyra: eror cam ne tu? :O

Tus Sootus said...

eh, knpa tak bole ni? aku puny error juga

Nur Shazwani said...

fiqah , yang quick time player tuu kena belii ekk ?