Dec 3, 2011

Tuto Blogskin: Letak tempat komen

Tumblr_lul4cxv5xj1qbsd4uo1_500_large


Haiyooo... Hello Penduduk Bumi :) 


Okay, saya tak tahu ini menjadi ke tak sbb ia bergantung kepada jenis2 code blogskin la :D Harap2 tuto ni sesuai untuk jenis blogskin ^____^ Bagi yg blogskin dia dah ada tempat komen tak payah la nak ikut tuto ni. Hoho X) Cuma blogskin yang tak ada tempat komen je :]


First of all, Blogger > Templete
Okay, copy paste code ni kat atas code......Tak kisahlah atas code mana2 pun mcm contohnya atas code blockquote ke, post title ke,... Asalkan atas code </style><body><br><br> 





.komen {
padding-left: 5px;
letter-spacing:4px;
text-align: left;
font: 7pt Trebuchet MS;
border-left: 40px solid #E3CEF6;
background: #D0A9F5;
margin-bottom: 5px;
}
Emm, ubah la apa-apa ikut suka hati hang pa smua...
Okay, and the search code 
<$BlogItemTitle$></div> dengan F3 / CTRL+F
Jumpa tak? sbnrnya code penuh dia ; 
<div class="h1"><$BlogItemTitle$></div>
Yang saya merahkan tu ada sesetengah org blogskin dia lain kan? Ada yg sama ada yg lain :) Jumpa tak dekat blogskin korng? ada? Klau ada sila lompat mcm org gila skrg... Okay, pastekan code ni kat bawah code tadi yoo...


<div class="komen"><a href="<$BlogItemCommentCreate$>"<$BlogItemCommentFormOnClick$>><$BlogItemCommentCount$> penguin[s] &hearts;</a></BlogItemCommentsEnabled></div>
emm, macam biasa, change whatever you want,.... dan, cubalah preview dulu. Ada eror tak? Ok ke? takut ada yang xjadi pula, harap2 ada yang menjadi T^T Okay, sebelum tu korng kena guna komen yang pop-up window dulu. Mcm mana nak ubah?

Setting > Comments > Comment from Placement > Tick Pop-up window

Kay, chow dulu nak tido~ lalala~

4 comments:

myrah said...

thanks :) sebelum nie kotak komen sye ta boleh digunakan :D sekarang dah boleh :D thanks ya

mardhiyah shaifuddin said...

tumpang tney, kalo xde kesemua tuh mcm ne erk???

Aqif Thaqif said...

macam mana awak letak gambar profile pengomen dekat komen? nak kod dia... hehehe...

aina adlina said...

Thank you.. :) menjadi.