Nov 30, 2011

Tuto Blogskin: Letak lagu



Wahai penduduk bumi sekaliaaannnn,......


Okay, bagi yang baru guna blogskin ni tapi tak tahu mcm mana nak edit sngt. Rujuk je kat blog saya ni, ada tuto pasal blogskin, Pease (Y) :D Kali ni nak ajar cara nak letak lagu youtube kat blog pulak. 


Dashboard > Templete
CTRL+F / F3 cari code; </a><div class="me">
Okay, dah jumpa? sbnrnya code penuh dia ialah 


</a><div class="me">Tajuk sidebar®</div><br>
Tapi saya pendekkan code dia sbb yg bahagian tajuk sidebar tu takuk sidebar yg tertera dekat blogskin korng la. Dan, pergila youtube.com cari lagu yang korng nak.


Dah cari, ubah lah size, autoplay and replay dia;
rujuk code dia kat bawah ni lah, just contoh ye...



<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5dm2CcpOCKk?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5dm2CcpOCKk?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


Yang code version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0 korng tukarkan kepada code ni 


&color1=0xffffff&color2=0xffffff&loop=1&autoplay=1





Nanti jadi mcm ni ;

<object width="140" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5dm2CcpOCKk?&color1=0xffffff&color2=0xffffff&loop=1&autoplay=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5dm2CcpOCKk?&color1=0xffffff&color2=0xffffff&loop=1&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="140" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Lepas tu pastekan kat bawah code 


</a><div class="me">Tajuk sidebar®</div><br> 
Dah tu Preview la, kut-kut ada problem kaa...
Dan, Tekan SAVE, dah siap :D

 ------------------------ 









Tuto ni bagi yang ada sidebar boleh la,...Tapi bagi yang guna blogskin yang tak ada sidebar, korng guna youtube float je la.. Rujuk kat tuto ni ; 

http://fiqahpunyacerita.blogspot.com/2011/06/tutorial-youtube-player-ditepi-blogger.html

And then code dia pastekan kat atas code <head> 
Dan.... Preview, dah puas hati SAVE je la ;]

Dan. ok serias ni, sorry klau ada yg tak faham ek, mesti pening kepala nak difahamkan, hrp2 korng dpt fhm ya ^___^

14 comments:

Miss K's said...

thanks for the tuto ^^ i like it <3

Fiqah Yassin said...

welcome :)

saranghaeyo :] said...

takjadi lah , aja please :'( kod tu takde pun ..

Fiqah Yassin said...

code mana? owh blogskin awak x ada code tu la kut :O awk guna tuto saya yg float youtube player tu je la ;)

^o^...Cek pipah L!fe Story said...

thanx awk...skrang da ade lagu..hehe

Fiqah Yassin said...

@^o^...Cek pipah L!fe Story

yeah,, your welcome :D

milk tea :D said...

kebodohan saya : code youtube tu nak letak mana ? :D

Asri Lahh ♥ said...

Thanks ! Before this , dah try pakai tuto org lain , tapi FAILED .. but , time follow tutoo awakk ! SUCCESS !

Arina qamarina said...

Waaa , berjaya , thankss :D

Fi Halilintar said...

@milk tea :D letak kat dlm hati awak :D :p

@Asri Lahh ♥ Oh, tahniah sbb berjaya! Hihi ^_^

@Arina qamarina sama-sama :D

Miss C said...

thanks for the tuto :) love it and so help full. i guna tau :)

Bini Jack Frost :) said...

Thanks for this tutorial :) agak senang , berkurun cari tuto yang senang sikit , akhirnya jumpa , thanks a lot :)

Maryam Habibah said...

Unnieee ! Thanks <33

Afifah Abdullah said...

thankyou :)