Feb 18, 2011

Tutorial Post Blockquote a.k.a Kotak warna2

Pen Mereh, pen biru, you marah, i hate you

Owh yeah :)  tahu tak kotak blouquote ? bagi yg baru di alam bloger yg x tahu tu, kotak blockquote tu kotak yg warna-warna tu la :) mcm yg kat atas tu, ok ni fiqah saje je nak wat tuto bagi yg blum tahu mcm mane nak wat,...

1) Mcm biase, pergi le ke Design > Edit Html
2) Dengan menekan CTRL+F cari kod ni 

]]></b:skin>


3) Dh jumpe ke ? ok ;)
4) Copy n pastekan kod di atas kod langkah 2 tadi,...




.post blockquote {
background:url(URLGAMBAR);
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}

Yg URL background tu url background blockquote yg korng nak la :)
Nak cari tekan sini 


Klau korng malas nak cari ni fiqah ada carikan :)



http://i148.photobucket.com/albums/s11/apply_moon/pattern.png



http://i977.photobucket.com/albums/ae258/amata-jo/lime-pattern.jpg



http://i4.photobucket.com/albums/y107/newaddictions/abstract_background_04.gif


Ingat, korng guna background yg x dek banyak corak la ek, kang x nampak la dia punya ayat dlm blockquote kang,..




5) ok dh siap save le ;) 
n cuba le wat satu post n cuba le gunakan kotak blockquote tu ek ;)


Mcm mane nak menggunakannya ? 


ok highlightkan mane2 ayat yg korng tulis tadi, n tekan butang 


ok dh siap ;) n moga ini membantu korng :D
Bagi yg nak psng hover ntuk blockquote ni meh pergi sini ok :D

11 comments:

Hanis Zakirah said...

x jadi la :((

Fi-Nurul Soosica said...

@Hanis Zakirah

huh x jadi O.o cube wat betul-betul,..

Ekyn Effendi said...

kod url gmba tu na paste kt ats ke kt bwh bskin uh ? =='

Fi-Nurul Soosica said...

@Ekyn Effendi

baca arahan tuto no betul-betul la ok =.=

nanaa sajaa said...

nurul oh nurul . nana buat jadi .tapi kan asal line dia kaler merah terang ? =='

Fi-Nurul Soosica said...

@nanaa sajaa

nana, baca arahan tuto ni btul-btul ok, pndai2 la ubah warna dia tu

Fi-Nurul Soosica said...

@nanaa sajaa

nana, baca arahan tuto ni btul-btul ok, pndai2 la ubah warna dia tu

jamilah dluvers said...

tq menjadi lha

Fara Aina said...

bila dah letak..dah menjadi...tapi nak letak kat post tu mcm mana lak??

Fiqah Yassin said...

@Fara Aina


baca tuto saya smpai habis please...

Fiqah Yassin said...

@jamilah dluvers

welcome, seronok dpt membantu ^^