Dec 13, 2010

Cara nak letak lagu di blog kita

Ada sesetengah org tu nak buat lagu kat blog dia ~ tapi ada yg tak tahu kan ~ ok meh la Fiqah ajarkan ek,korang tahukan mixpod tu apa ? ala ~ yg bawah ni hah ~
ok ni fiqah ajarkan , permintaan daripada

Mazrina Fatiehah

;)



ok,mcm ni,kamu semua layari laman web http://www.mixpod.com/
dah layari tu kamu semua kena sign up dulu ~
klau dah sign up ~ tekan "create playist" mcm dekat tab yg bawah tu ~


lepas tu akan keluar yg ni ~ korang pilih la lagu apa yg korang nak,lagu jiwang ke dandut ke nasyid ke rock ke apa-apa je la , dengan search nama lagu tu kat tempat tu,dan klau dah korang tekan "+" nanti automatik lagu yg korang nak tu akan dimasudkan kedalam kotak yg ada anak panah tu ek ~


dah habis pilih tu,kamu semua boleh la susun lagu tu,contohnya nak lagu kiroro lagu yg first 'membuat bising' di blog kamu semua ~ susun lah ~


ok klau dah susun tu,kamu semua boleh la hias-hias kotak lagu korang dengan menekan butang yg ditunjukkan tu ya dan klau nak pilih warna tu tekan yg "colours n style''



pilih la warna apa-apa , dan klau nak kotak lagu kamu semua berkilau boleh tekan animated tu ~


dah siap tu tekan lah save playist
dan tekan yg kotak hijau ek

dan klau dah savekan , kamu semua tekan yg dihighlightkan tu untuk mendapatkan kode nya


nanti dia akan keluar mcm ni,jangan ambik kod myspace tau ! ambik kod blogger punya !


dan kamu semua copy lah kod yg dia bagikan tu,dan letakkan pada blog korang ya , ...

pergi dashboard->design->add gadget->add HTML/javascript->paste kan kod tadi tu



daaaaannnnnnnnn , dah siap ~ senang je kan ;))

9 comments:

Yasmin said...

tumpang tanya fiqah . Nak buat autoplay canne ?

Fi-Nurul Soosica said...

@Yasmin

settingkan

Diary yawwhh ! said...

Waa 1 thanks dear . knape dyer mesti tekan play baru dyer bunyik ?

Fi-Nurul Soosica said...

@Diary yawwhh !

gi bahagian settingkan, ade autoplay, tekan yes :)

Diary Story said...

Kalau kite nak macam awak ? macamane ? yg macam youtube tuhh . b'coz yg mixpod nihh kuat sanad lah bunyi dye . kite kasik ubah code dye tok kasik pelan bunyi pun tak ley .

Fi-Nurul Soosica said...

@Diary Story

ade kat tuto fiqah, cari je

Miss Xanxerra said...

da cuba buat, tp apasal xda kuar suaranya ya ?

Fiqah Yassin said...

@Miss Xanxerra

maybe youtube problem, or awk slh coding, or awk x tekan button 'play' lagi? :3

Aliyah Basyirah said...

kenapa x keluar bahagian nak tekan blogger tu