Dec 21, 2010

Cara nak buat tab untuk blogger

HAH !! Ramai kawan-kawan saya tanya mcm mana nak buat tab kat blogger,btul tak?
ok la saya ajarkan mcm mana caranya ek,ksian korang,heheCute Emoticons


ok,tahu tak tab tu apa ?
ni hah ! bawah ni ada tu~Cute Emoticons

ok,mula-mula tu korang pergi kat glitter grapics : http://www.glitter-graphics.com/

korang tekan Dividers

dan pilih lah mana satu yg korang nak,tapikan pilih yang pendek-pendek je tau !! jngn pilih panjang-panjang!Cute Emoticons



lepas tu,klau korang dh pilih,tekan gmbr tu, dan korang tekan "dowload images"


dan bila dah tekan tu pergi dekat tempat yg saya dah bulatkan tu, dan tekan right klik dan tekan save images, save kan kedalam fail2 korang ya ~


dah tu, korang edit la,ada sesetengah tu dia edit guna picasa,picknik,photoshop dan sbgainya,..
tapi saya edit guna photoscape lah senang lah sikit,siapa tak ada photoscape sila download sekarang ya di googleCute Emoticons


dan korang pergilah dekat photobucket ek, http://photobucket.com/
siapa tak ada sila sign up sekarang ! sign up guna facebook pun boleh ma ~ Cute Emoticons


korang tekan upload tu, bagi sapa-sapa yg dah daftarlah, dan upload kan kesemua tab yg korang edit tu ek ~


bila dah upload,korang tekan salah satu daripada gmbr tu

dan sila copy HTML code dia ~

korang bukak blog korang, tekan design,add gadget dan tekan HTML/javascript
dan pastekan kod yg korang dh copy disitu ek~ dan lepas tu tekan "Rich Text"

nanti dia akan jadilah mcm ni ~


dan korang highlight kan salah satu gmbr tu. tekan dekat tempat yg saya tandakan tu,dan dia akan keluar satu kotak mcm tu,dia nak korang masukkan link apa-apa yg korang nak la~



daaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
buat mcm tu jgk dekat tab lagi satu berturut-turut,dan savekan,dan,lihat blog korang dan,...
SIAP !! :D semoga berjaya ! klau tak tahu jgk komen ek ~ ^_^Cute Emoticons

15 comments:

fyda razak said...

nice tutor :D

Selina Fiqah Marielina said...

terima kasih =)

miesse fika said...

bguz lar diq nie,...TQ dear....

Fi-Nurul Soosica said...

@miesse fika

sama2 :)

@reL™ said...

baek punyer...
=)
akan ku cube kat blog arel..
=D

Khairunnisa Blog said...

susahlah wak..
saye x reti

drama queen said...

sy dah buat semua m'ikut arahan n dah siap tapi..camna nak masukkan content kat stp tab tu?pastu,link apa yg kta perlu msk kan dlm box URL tu.pls help me...hee..tq

Zyha Domoy said...

saye xreti lha .

Cik Aish said...

tutor yg amat simple dan senang! tengs dear!

Nurshazwani's Life said...

:*

Nurshazwani's Life said...

cantek ! :*

zaty said...

sy tk rety na buat lahh ? :(

Fi-Nurul Soosica said...

@zaty

buat je la ~

cAyUnk BuCuk said...

hehe da lama nk wat mende ni...da jadi dah cume....camne nk buat ek mcm...bile kite nk klik kat tab tu die kuar pic skali....comel.contohnye bile kite gerakkan mause ke button 'home' tu then die akak kuarkan gambar comel2 atas tuh...ajar la...ape2 pon gud tutor n maceh sgt2...hikhik sgt suke

Fi-Nurul Soosica said...

@cAyUnk BuCuk

owh tu, fiqah malas la nk ajar, hehe, ikut je tuto ni ek

http://nananitchiepie.blogspot.com/2011/04/tutor-picture-changes-on-hover.html