Dec 12, 2010

Cara nak buat Banner untuk blog

Mesti korang nak tahukan cara nak buat banner kat blog,senang ke , tapi kena guna photoscapelah,sapa yg tak ada photoscape sila download sekrang ek !

ok mula2 tu korang bkk photoscape,buka edited


dah buka edited tu,pilih gmbr yg korang nak , apa-apa je , .....


dan korang editlah suka hati korang ek , tapi edit berturut2 la


dan kemudian mcm ni lah hasilnya


dan lepas tu dah siap,savekan pada komputer anda,dan sila tekan combine yg telah dihighlightkan dibawah ini ek


dan korang pilih gambar-gambar yg korang dah edit tadi


nantikan dia akan bergerak-gerak la


dan kemudian sila tekan klau nak dia bergerak cepat atau lambat pun korang tekan ''change time'' tu dan tetapkan masa pilihan anda dan kemudian klik 'ok'


bila dah siap sila lah tekan save ~



dan lepas tu,korang upload gmbr tu dekat photobucket,siapa tak ada photobucket sign up sekarang ! guna fb untuk sign up pun boleh ~

bila dah sign up,tekan "upload" tu

korang uploadkan banner yg korang edit tu , ............

nanti bila dah upload kan korang copy HTML code yang dia berikan dekat bawah gambr yg korang dah upload tu kan,dan korang bukak design->add gadget->tekan Html/javascript
dan korang pastekan kod yg korang dah copykan tu ketempat blog korang eK

ok dah ? Semoga berjaya ! klau tak dapat tu kreatifla sikit ek -.-

2 comments:

ZaNa SaFwAn said...

x phm larh fiqah!bole fiqah buatkan x??nanty bg zana dye punyer HTML/javascript dkt FB...

AiN shakirinR said...

allhamdulillah jdi pon..trimas..k.fiqa! <3