Sep 13, 2012

My Onion about gangnam Style

Yeah I know it wrong spelling, opnion not onion, hahahaha, sengaja je buat begitu.

Cute-ear-earphones-ipod-korea-favim.com-306622_large

Assalammualaikum (Peace Upon to you) and Hello :) Dah lama saya tak update apa-apa dalam blog ni, kali terakhir pun masa Raya Aidilfitri. Duit raya dah berapa dah? :P Saya simpan untuk belanja masa jamuan pengawas nanti, kut2 nanti kami nak shoping dekat Times Square ke... hehe :D

Sekarang lagu ni dah popular, mana2 je Gangnam Style, saya tak minat korea, minat pun satu group ni je : SNSD. Yang lain tak, tapi ada juga dengar lagu group kpop lain juga~ Okay, errr. Sebenarnya saya nak kongsikan pendapat saya pasal lagu ni. Lagu ni memang dah top pun. Mungkin kat negara lain pun dah top juga. I don't know la.

Like Hilal Asyraf said.....  Kalau lagu tu beri faedah, teruskan sebarkan, kalau tidak, tidak perlu sebarkan, baik ke lagu tu? Kalau baik teruskan, kalau tidak sebaliknya. *Tak ingat apa yang dia kata....*
Tak salah pun nak minat Kpop, tapi ada beberapa andaian pasal lagu ni.

Ada  orang kata, Oppa Gangnam Style maksudnya 'saya adalah yahudi'. -____- Haha, nice try bro.. saya bukan nak memihak pada sapa2, tapi maksud sebenar Oppa Gangnam Style tu... Oppa... bermaksud 'abang' dalam bahasa korea, Gangnam... nama salah satu tempat kat negara Korea sana tu~ Style... maksudnya style lah, itu je, tak ada apa-apa pun. Kalau ada apa2 pasal illuminati ke dalam lagu ni, ada penghinaan ke, siasat dulu, rujuk dulu, betul ke, kalau main sebarkan je,... diri sendiri yang malu kalau informasi tu salah nanti.

Tarian? Memanglah tarian mereka begitu, tapi itu adat mereka. Tak apalah, kita melayu, Islam, ada adat sendiri, adat yang tersendiri yang sopan........walaupun tak semua melayu beradab... Biarlah adat mereka, kita pun ada adat sendiri gunalah adat sendiri tak perlu ikut orang barat sana nun~

Oh~ ada yang bab dia rakam 'belakang' perempuan tu kan? Bagi lelaki dan wanita, janganlah tengok, Aurat ma~

Dan... saya ada jumpa gambar ni :


Nak cakap macam mana eh? Kita tak tahu orang barat punya rahsia, blablabla... Kalau perkara itu baik amalkanlah, kalau tak , tak perlu amalkan :) saya ada tengok lirik dia. Baca yang saya warnakan tu.

Oppa is Gangnam style
Gangnam style
A girl who is warm and humanle during the day
A classy girl who know how to enjoy the freedom of a cup of coffee
A girl whose heart gets hotter when night comes
A girl with that kind of twist
I’m a guy
A guy who is as warm as you during the day
A guy who one-shots his coffee before it even cools down
A guy whose heart bursts when night comes
That kind of guy
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh
A girl who looks quiet but plays when she plays
A girl who puts her hair down when the right time comes
A girl who covers herself but is more sexy than a girl who bares it all
A sensable girl like that
I’m a guy
A guy who seems calm but plays when he plays
A guy who goes completely crazy when the right time comes
A guy who has bulging ideas rather than muscles
That kind of guy
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh
On top of the running man is the flying man, baby babyI’m a man who knows a thing or two On top of the running man is the flying man, baby babyI’m a man who knows a thing or two
You know what I’m saying
Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

Hmm, mungkin yang tu la kut si penyampai mesej yang buat gambar ni nak katakan. Entah. Walahua'lam....

Di Korea Selatan, ada sebuah lawak mengenai ‘wanita kicap masin’ atau Doenjangnyeo. Istilah ini diperuntukan untuk wanita yang rela memakan mee segera murah tetapi selalu menikmati kopi mahal seperti Starbucks yang berharga berkali-kali ganda lebih mahal. Maksudnya, wanita-wanita ini hanya mahu mengeluarkan sedikit wang untuk keperluan asas namun berani membayar mahal untuk keperluan tambahan, contohnya meminum kopi.Oleh kerana ramai orang yang sudah ‘menjangkit’ oleh trend ini, kedai kopi menjadi popular dimana-mana, terutama di daerah elit seperti Gangnam. Hubungannya dengan lagu Gangnam Style? Ya, lagu ini diciptakan sebagai sindiran untuk gaya kehidupan tersebut.
Dan hari tu kawan saya cerita dia dengar orang kata Gangnam itu nama tuhan Yahudi? Hmm... Okay, saya tahu kita yang Islam ni hanya ada Allah sahaja, right? Ada sesetengah agama berpendapatan tuhan ada lebih, itu teori mereka. Kita tak tahu nama2 agama mereka or teori mereka janganlah main tuduh aja. Seriously, kalau main sebar itu ini semua tanpa usul periksa, seolah-olah nak tunjukkan yang kita yang melayu ni macam... tak sampai hati nak cakap, main sebar je surat-surat berantai dan berunsur fitnah ni.

Daripada buang masa buat benda mcm ni, buatlah benda yg baik sikit. Janganlah buat fitnah, kan berdosa tu. Sorry, saya tak berniat nak sebelahkan mana-mana pihak, saya cuma kongsikan pendapat saya je. Okay . Maaf kalau ada silap :)


6 comments:

Wana said...

Saya baca sekilas pandang topinion hahahah k tertipu kejap xd

Sipa Mutiah said...

ya,saya setuju dengan onion ini..
hmm,dan bukan hanya lagu ini je yang berarti menjelekkan tentang islam..
ya kita sebagai umat muslim juga harus pandai2 memilih.. :)

Tus Sootus said...

kat sekolah saya pon kena demam gangnam style, hoho..
tapi skrang dah tak demam lagi :D

Fiqah Yassin said...

@Wana
Hehe, saje je nak uji mata korang ;D

Fiqah Yassin said...

@Sipa Mutiah

Yeah :D Tapi awak pun eja onion salah, Ohohoho, onion tu bawang XD

Fiqah Yassin said...

@Tus Sootus

Hmm, sekolah saya ada juga kut tapi segelintir je tapi tidak lama :D